mommy
thilasmos - όλα για το θηλασμό
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos - συνταγές για τους μικρούς και πολύ μικρούς μας φίλους
nanny - επιλέγοντας νταντάδες
Καθαριότητα

Δουλειές του σπιτιού που γίνονται μια φορά τον χρόνο

Η καθαριότητα του σπιτιού είναι μια ζωτικής σημασία δουλειά που πρέπει να γίνεται επιμελώς. Αν το σπίτι αφήνεται στην τύχη του ώστε να καθαριστεί μια φορά τον μήνα ή και αργότερα, τότε οι δουλειές που πρέπει να γίνουν είναι και πιο σύνθετες και πιο δύσκολες και πιο κουραστικές. Κάπως έτσι, καλό είναι να έχετε χωρίσει τις δουλειές της καθαριότητας του σπιτιού σας σε κατηγορίες, ανάλογα με τη συχνότητα που πρέπει να γίνονται. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι δουλειές που πρέπει να γίνονται καθημερινά –όπως είναι το πλύσιμο των πιάτων, ο αερισμός του σπιτιού-, αλλά υπάρχουν και οι δουλειές που πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα –όπως είναι το σιδέρωμα των ρούχων, η καθαριότητα του μπάνιου και της κουζίνας, η αλλαγή στα στρωσίδια της κρεβατοκάμαρας, το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα, το ξεσκόνισμα, η περιποίηση των φυτών μας και άλλες-. Υπάρχουν και οι δουλειές εκείνες που πρέπει να γίνονται μια φορά τον μήνα, όπως είναι ο καθαρισμός των εξωτερικών χώρων –μπαλκόνια και μπαλκονόπορτες- ή η συντήρηση του πλυντηρίου. Όσο για τις δουλειές που πρέπει να γίνονται μια φορά τον χρόνο; Ας δούμε ποιες είναι αυτές…

-Οι κουρτίνες

Οι κουρτίνες σε ένα σπίτι που αερίζεται επαρκώς μπορούν να πλένονται και να σιδερώνονται μια φορά τον χρόνο. Αν όμως ζείτε σε πόλη και το σπίτι σας βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο με πολύ καυσαέριο και κακή ατμόσφαιρα, τότε οι κουρτίνες σας πρέπει να πλένονται τουλάχιστον κάθε 6 μήνες. Ακόμη, αν είστε καπνιστές και υιοθετείτε αυτή τη συνήθεια μέσα στο σπίτι, τότε οι κουρτίνες σας χρειάζονται συχνότερη ανανέωση. Απαραιτήτως κάθε 3 μήνες ή και συχνότερα.

-Το τζάκι και η καμινάδα

Μετά το τέλος του Χειμώνα και αφού πλέον ξέρετε με βεβαιότητα ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε ξανά το τζάκι για μερικούς μήνες, πρέπει να φροντίσετε την καθαριότητά του. Μαζέψτε όλες τις στάχτες και τα υπολείμματα από ξύλο που υπάρχουν μέσα στο τζάκι σας. Καλό είναι να καλέσετε και κάποιον ειδικό για να καθαρίσει την καμινάδα σας. Όχι μόνο για να μην αναπνέετε για το υπόλοιπο του έτους, τις ακαθαρσίες αλλά και γιατί μια καμινάδα κακώς συντηρημένη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο σπίτι. Είναι και επικίνδυνη για έκρηξη πρέπει να γνωρίζετε.

-Ο καυστήρας του καλοριφέρ και τα κλιματιστικά

Ομοίως πρέπει να συντηρηθεί και ο καυστήρας του καλοριφέρ. Αυτό, φυσικά και δεν θα το κάνετε εσείς αφού απαιτεί ειδικές γνώσεις. Καλέστε έναν ειδικό να καθαρίσει τον καυστήρα σας και να διορθώσει φθορές. Αυτό είναι αναγκαίο και για την καλή λειτουργία του καλοριφέρ σας αλλά και για να αποφύγετε μέσα στον επόμενο Χειμώνα μια πιθανή βλάβη από κακή συντήρηση που θα σας κοστίσει και σε κρύο και σε ταλαιπωρία. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τη συντήρηση των κλιματιστικών. Η μια λύση εδώ είναι να καθαρίσετε εσείς τα φίλτρα, πλένοντάς τα. Η άλλη είναι να καλέσετε κάποιον ειδικό στα κλιματιστικά, προκειμένου να τα ψεκάσει με αντιβακτηριδιακό σπρέι για πιο σωστή υγιεινή.

-Έπιπλα εξωτερικού χώρου

Τα έπιπλα εξωτερικού χώρου ανάλογα με το υλικό της κατασκευής τους μπορούν να πλένονται μια φορά τον χρόνο. Καλό είναι όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, να απομακρύνετε τα μαξιλάρια και να τα αποθηκεύετε μέσα σε θήκες κάπου στο σπίτι. Τα έπιπλα που μένουν έξω –χωρίς τα μαξιλάρια πάνω- μπορείτε να τα σκεπάσετε με μια ειδική νάυλον θήκη, ώστε να είναι προστατευμένα από τις βροχές. Μια φορά τον χρόνο μπορείτε να τα πλένετε καλά, να τα αφήνετε να στεγνώσουν και στη συνέχεια να παρατηρείτε τι συντήρηση χρειάζονται. Στα ξύλινα έπιπλα μπορεί να χρειαστεί να περάσετε βερνίκι ενώ στα μεταλλικά πιθανόν θα χρειαστεί να περάσετε χρώμα αν έχουν οξειδωθεί ή αν έχουν εμφανίσει φθορές.

-Η αποθήκη

Η αποθήκη και γενικώς οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι που χρησιμοποιούμε για να αφήσουμε μεγάλα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε, χρειάζονται και εκείνοι καθαρισμό μια φορά τον χρόνο. Η σκόνη κάθεται πάνω στα αντικείμενα αυτά με αποτέλεσμα όταν τα χρειαστείτε, να μην αντέχετε να ανοίξετε την πόρτα της αποθήκης. Κάπως έτσι, καλό είναι όλα τα πράγματα που αφήνετε μέσα, να είναι σκεπασμένα με καλύμματα. Μια φορά τον χρόνο μετακινείστε τα έξω από την αποθήκη, ξεσκονίστε τα και φροντίστε τα και φυσικά σκουπίστε και σφουγγαρίστε την αποθήκη πριν τα ξαναβάλετε μέσα. Στις αποθήκες, ακριβώς επειδή δεν τις επισκεπτόμαστε συχνά, μπορεί να βρείτε δυσάρεστες εκπλήξεις. Έντομα, τρωκτικά και οτιδήποτε άλλο δεν θέλετε να δείτε… Γι’ αυτό όταν θα καλέσετε για απεντόμωση ή απολύμανση του σπιτιού σας, μην αφήσετε απ’ έξω την μοναχική σας αποθήκη…

-Αρχειοθέτηση εγγράφων

Μια φορά τον χρόνο πρέπει να κάνετε και την αρχειοθέτηση των εγγράφων σας. Χωρίστε τα σε φακέλους ώστε να ξέρετε πού έχετε τι. Αλλού τα ασφαλιστικά, αλλού τα φορολογικά, αλλού τα ιατρικά και αλλού οι αποδείξεις και τα συμβόλαια. Βάλτε ετικέτες για να ξέρετε τι περιέχουν οι φάκελοί σας και θα δείτε από πόσο χρόνο θα σας γλιτώσει αυτό κάθε φορά που θα πρέπει να ανατρέξετε σε ένα έτος για να βρείτε κάποιο έγγραφο.