mommy
thilasmos - όλα για το θηλασμό
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos - συνταγές για τους μικρούς και πολύ μικρούς μας φίλους
nanny - επιλέγοντας νταντάδες
Smart Gadgets

Tips και συμβουλές για ασφαλές Internet στο σπίτι

Τα παιδιά σήμερα είναι τόσο καλά ενημερωμένα για την τεχνολογία και όλα τα τεχνικά θέματα γύρω από το Internet και την πρόσβαση σε αυτό. Όσο και αν οι γονείς προσπαθούν για παράδειγμα να «μπλοκάρουν» την πρόσβαση των παιδιών του σε κάποιες σελίδες, εκείνα όχι μόνο καταφέρνουν να βρουν πρόσβαση σε αυτές αλλά αποκωδικοποιούν και τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς τους απέκλεισαν αυτό το περιεχόμενο. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση το να έχει κανείς ένα σπίτι ασφαλές σε ό,τι αφορά το Internet είναι όμως τόσο αναγκαίο!

-Κλειδώστε το router σας και το wifi

Καλό είναι να έχετε εσείς τον έλεγχο του router σας. Γι΄αυτό και συνιστάται το κλείδωμά του. Το router σας έχει ένα περιβάλλον διαχείρισης για τις ρυθμίσεις του στο οποίο αποκτάτε πρόσβαση μέσω του browser που συνήθως χρησιμοποιείτε. Πληκτρολογώντας στη γραμμή διευθύνσεων του browser τη διεύθυνση «192.168.1.1» ή κάτι παρόμοιο (η απάντηση είναι στο βιβλίο του router σας), βρίσκεστε στο περιβάλλον διαχείρισης του router. Βάζοντας το όνομα χρήστη και το συνθηματικό σας (καλό είναι να τα έχετε αλλάξει ώστε να μην μπορεί κάποιος τρίτος να μπει στο router σας) εισέρχεστε στη διαχείρισή του. Στη συνέχεια συμπληρώνετε το pw που θέλετε. Ακόμη, αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης στο wifi σας ώστε να έχετε εσείς τον έλεγχο των συσκευών που συνδέονται σε αυτό.

-Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δαιμονοποιήσουμε. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν αμέτρητες πληροφορίες από αυτό και να κάνουν πιο προηγμένη δουλειά σε εργασίες τους σχολικές ή να περιηγηθούν σε Μουσεία, Πολιτισμούς που βρίσκονται μακριά μας και γενικά να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Σε έρευνα της MRB Hellas σε συνεργασία με την COSMOTE, τα στοιχεία έδειξαν ότι το 74% των γονέων θεωρεί ότι το Internet έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους. Πώς χρησιμοποιούν τα παιδιά το Internet; Σύμφωνα πάλι με την ίδια έρευνα, το 74% ακούει μουσική και βλέπει μουσικά βίντεο, το 59% βρίσκει στο Internet υποστήριξη στην εκπαίδευσή του, το 48% βλέπει ταινίες και σειρές ή παίζει παιχνίδια.

Οι κίνδυνοι όμως του Διαδικτύου παραμονεύουν ακόμη και για τα παιδιά εκείνα που δεν πάνε γυρεύοντας. Γι’ αυτό, ακριβώς όπως μιλάτε στο παιδί σας για τον επικίνδυνο άγνωστο που θα συναντήσει στον δρόμο, έτσι πρέπει να του μιλάτε και για τον επικίνδυνο άγνωστο που θα το προσεγγίσει στο Διαδίκτυο. Ποτέ δεν αποδεχόμαστε αιτήματα επικοινωνίας από αγνώστους και φυσικά ποτέ δεν αποκαλύπτουμε μέσω Διαδικτύου τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη διεύθυνση κατοικίας μας ή το σχολείο που πηγαίνουμε.

-Βάλτε κανόνες στη χρήση του Διαδικτύου

Εσείς πρέπει να ορίσετε τους κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου. Μέχρι ποια ώρα επιτρέπεται να είναι στο Internet το παιδί σας; Για πόση ώρα μπορεί να ασχολείται με αυτό; Τι πρέπει να κάνουν αν ξαφνικά βρεθούν σε ένα site με ακατάλληλο περιεχόμενο; Φροντίστε οι κανόνες σας να είναι ξεκάθαροι και κατανοητοί.

-Ελέγξτε την κατάσταση των συσκευών που χρησιμοποιούν τα παιδιά

Δεν θα βάζατε ποτέ το παιδί σας σε ένα όχημα με φθαρμένα φρένα και ελαστικά. Σωστά; Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τις συσκευές που χρησιμοποιούν για την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο. Πραγματοποιήστε όλους τους δυνατούς ελέγχους και εντοπίστε τα κενά ασφαλείας προκειμένου να τα διορθώσετε είτε μόνοι σας αν έχετε τις κατάλληλες γνώσεις ή με τη βοήθεια ενός τεχνικού.

-Τι δυνατότητες ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο σας δίνει ο πάροχός σας;

Και φυσικά, για να μπούμε στο Διαδίκτυο χρειαζόμαστε να συνδεθούμε μέσω ενός παρόχου. Ποιες είναι οι δυνατότητες που σας δίνει ο πάροχός σας για να έχετε ασφαλή πρόσβαση στο Internet εσείς και η οικογένειά σας; Η COSMOTE, πιστή στην υπόσχεση της για έναν κόσμο καλύτερο για όλους, δημιούργησε το COSMOTE Family, μια σειρά από υπηρεσίες, δράσεις και εργαλεία, που έχουν στόχο να στηρίξουν την οικογένεια και την προσπάθεια των γονιών να προσφέρουν στα παιδιά τους τις απεριόριστες δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Τα νέα προγράμματα COSMOTE Mobile Family προσφέρουν πλούσιο χρόνο ομιλίας και MB για πλοήγηση στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να μοιράζεται όλη η οικογένεια. Με τη νέα δυνατότητα Family Data Limits, οι γονείς μπορούν να ορίζουν οι ίδιοι τα MB που θα καταναλώσουν τα παιδιά τους στη διάρκεια του μήνα, εκπαιδεύοντάς τα στην ορθολογική χρήση του Internet.

H νέα προηγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου COSMOTE Family Safety, δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερώνονται για τα sites και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, αποκλείοντας εκείνα που θεωρούν ακατάλληλα, να θέτουν όρια στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο Internet και να τα προστατεύουν κατά την πλοήγηση στα κοινωνικά δίκτυα (cyberbullying, predators). Η εφαρμογή παρέχει κάλυψη σε όλες τις συσκευές (κινητό, tablet, υπολογιστή), σε όποιο δίκτυο και αν είναι συνδεδεμένες (Wifi, 3G/4G).

Η εφαρμογή COSMOTE Family Safety είναι διαθέσιμη (App Store, Google Play) για όλους τους συνδρομητές COSMOTE κινητής και παρέχεται εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές των προγραμμάτων COSMOTE Mobile Family . Μπορεί να εγκατασταθεί σε έως 5 συσκευές, με λειτουργικό σύστημα Android, iOs και Windows (για laptops/desktops).

Για την εκπαίδευση του κοινού, η COSMOTE δημιούργησε το νέο portal e-parenting, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητούν άρθρα για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης από εξειδικευμένους φορείς, να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις, εφαρμογές, αλλά και τα νέα σημεία επαφής των παιδιών στο digital περιβάλλον. Σημείο αναφοράς για το περιεχόμενο του portal, αποτελούν οι εξειδικευμένες και επίκαιρες πληροφορίες των έγκριτων φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η COSMOTE: το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) & την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα COSMOTE Mobile Family και τη νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety, στο www.cosmote.gr/family .